Oranżada – smak dzieciństwa
Oranżada stała się jako pierwsza kultowym napojem gazowanym w Polsce. Swoim smakiem przekonała wiele dzieci i dorosłych. Oranżada w szklanej butelce z wieloma gazowanymi bąbelkami smakowała i smakuje do dziś. Ten wielopokoleniowy napój znów podbija nasze Polskie serca naturalnym i tradycyjnym składem oraz smakiem.
Do ziem Polskich przybyła w XVIII wieku z Francji.
Dla nas, Polaków, jest sentymentem. Pozwala poznać nam czasy, które wspominają nasi rodzice i dziadkowie, zaś oni wracają dzięki oranżadzie do tych czasów.
Bąbelki w szklanej butelce
Oranżada czerwona obok andrutów czy gum z Kaczorem Donaldem jest symbolem dzieciństwa w czasie PRL – u. W tamtym czasie kosztowała zaledwie kilkadziesiąt groszy, które grupa rówieśników zbierała między sobą, aby poczuć jej wyjątkowy smak. Oranżada gasiła pragnienie w każdej sytuacji – w szkole, w domu, na weselach, czy też innych uroczystościach rodzinnych, na podwórku i na wycieczkach. Pojemność butelki była mało zachwycająca, co sprawiało, że napój szybko znikał, ale dzięki temu był poręczny, więc dobrze sprawdzał się podczas przerw na szkolnym boisku. Ponadto rozmiar jej był dobry dla delektowania się smakiem. Oranżada była wypijana obok sklepu, a pustą butelkę zwracało się po wypiciu do sklepu – tak zwana „oranżadka na miejscu”. Oranżada biała najlepiej smakowała schłodzona i najlepiej sprawdzała się podczas upalnych dni oraz pobudzała kubki smakowe każdego dziecka.
Zanim wprowadzono oranżadę butelkową, dużą renomą, zwłaszcza w latach 80. ubiegłego wieku, wsławiły się oranżadki w proszku i w woreczkach. Tą pierwszą z wielką uciechą jadło się palcami. Napój w woreczkach pito przez słomkę, ale wiadomo dzieci, jak to dzieci wolały woreczek rozgryzać w skutek czego oranżada znajdowała się nie w buzi lecz na ubraniach i podłodze.
Oranżada nadal jest w modzie
Oranżada czerwona nadal gości na naszych stołach. Spożywamy ją podczas rodzinnych uroczystości, a także jako dodatek do posiłku. Uwielbiana zarówno przez dorosłych jak i dzieci.
Na rynku dostępnych jest wiele smaków i kolorów oranżady, jednak największą popularnością szczyci się oranżada czerwona.
Ponadto producenci w coraz większym stopniu stawiają na ekologię i naturalny skład produktów, dlatego przy zakupie ulubionego napoju mamy wybór: naturalne czy chemiczne oraz ekologiczne czy zanieczyszczające środowisko.
Decydując się na zakup oranżady w szklanych butelkach dbamy o zdrowie i czystość naszej planety. Dodatkowo w ten sposób mamy możliwość powrotu do przeszłości.